Restauratie


Na ongeveer 70-80 jaar kan er een soort "loodmoeheid" ontstaan. Het wordt dan tijd het lood te vervangen, omdat het slap wordt en brokkelig. Alle glaasje die nog heel zijn, worden natuurlijk hergebruikt. En ook aan het patroon verandert uiteraard niks.


Nu is het zaak om het lood zo voorzichtig mogelijk te verwijderen, zodat er geen glas breekt. En uiteindelijk blijft er een doos recyclebaar lood over.

Daarna gaan alle glaasjes in bad om alle oude verf- en kitresten te verwijderen. De wederopbouw kan beginnen. Eerst leg ik nog even alles (zonder lood) op z'n plek en snij alvast nieuwe glaasjes voor de plekken waar glaasjes gesneuveld waren.
En dan kan alles weer in elkaar gezet, met vers lood, nieuwe kit en eventueel versteviging als het om deuren of grote ramen gaat. Ziehier het resultaat van deze prachtige jaren '30 schuifdeuren.


Een enkele keer gaat er wel eens iets mis. Hieronder zie je een restauratie in een restauratie. Bij het dichtdrukken van het lood, barstte er een glaasje. En zó kan je het natuurlijk niet afleveren... Dus heel voorzichtig losmaken, glaasje eruit, nieuw glas en lood erin. Na het solderen, zag je er niks meer van.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten